Babun Hayvan Gerçekler | Papio

Babun, Afrika’da ve Arabistan’ın bazı bölgelerinde çeşitli farklı habitatlarda bulunan orta ila büyük boyutlu bir Eski Dünya Maymunu türüdür. Zeytinli Babun, Gine Babun, Chacma Babun, Sarı Babun ve parlak kırmızı yüzü ve uçurumdaki yaşam tarzı ile diğerlerinden en çok farklı olan Hamadryas Babun olmak üzere beş farklı Babun türü vardır (diğer dört tür, topluca Savanna Baboons olarak bilinir). Bununla birlikte, bazılarının melezleştiği bilinmesi nedeniyle farklı türlerin sınıflandırılması konusunda bazı tartışmalar vardır, bu da onların alt tür olabileceklerini gösterir. Babunlar, grubun diğer üyeleriyle genellikle ömür boyu süren yakın bağlar kurduğu bilinen inanılmaz derecede sosyal ve zeki hayvanlardır. Aynı zamanda inanılmaz derecede uyarlanabilir hayvanlardır, ancak nüfus sayıları, öncelikle avlanma ve habitat kaybı nedeniyle doğal aralıkları boyunca azalmaktadır.

Babun Anatomisi ve Görünümü

Babunlar, zamanlarının çoğunu yerde geçiren büyük ve güçlü yapılı maymunlardır. Gözlerini koruyan kalın bir kaş çıkıntısı olan yiyecekleri saklamak için uzun, köpeğe benzer bir ağızlı büyük kafaları ve yanak keseleri vardır. Erkekler genellikle dişilerin iki katı büyüklüğündedir ve birliği tehlikeden korumalarına yardımcı olan korkutucu derecede keskin köpek dişlerine sahiptir, ancak tam boyutları Chacma Baboon’un en büyük, Gine Baboon’un en küçük tür olduğu türe bağlıdır. Babunların omuzları boyunca uzanan daha uzun bir yelesi olan vahşi görünümlü kürkleri ve yüzlerinde tüysüz yamalar ve sert deri ile doldurulmuş yumruları vardır. Renkleri türlere göre zeytin yeşilinden sarıya, gümüş ve kahverengiye değişir. Ayrıca uzun kuyruklarının dibine doğru belirgin bir kıvrımları vardır.

Babun Dağılımı ve Habitat

Babunlar bir zamanlar Afrika kıtasında bulunmuş olmalıydı ve bugün hala yaygın olmalarına rağmen doğal menzilleri azalmaya devam ediyor. Babunlar, bol miktarda su sağlayan savan, çalılık, kayalık çöller ve yağmur ormanları gibi çeşitli habitatlarda bulunur. Hamadryas Baboon, hem kuzeydoğu Afrika’da hem de Batı Arap yarımadasının bazı kısımlarında Kızıldeniz kıyılarını çevreleyen tepelerdeki kayalık çöllerde bulunur. Zeytin Baboon, batıdan doğuya geniş bir yaşam alanı yelpazesi boyunca uzanan bir yelpazeyle en yaygın türdür, oysa Gine Baboon batıda küçük bir bölgeyle sınırlıdır. Sarı Babun doğuda bulunur ve en büyük türdür, Chacma Baboon da Afrika’nın güney ucunu kapsayan bir aralıkla en uzak güneyde bulunur.

Babun Davranışı ve Yaşam Tarzı

Babunlar, büyüklükleri çok çeşitli olabilen ve birkaç yüz üye içerebilen büyük birlikler halinde yaşayan inanılmaz derecede sosyal hayvanlardır. Babun birlikleri, gençleri ile hem erkek hem de dişilerden oluşur ve birlikte beslenerek, uyuyarak ve tımar ederek çok yakın bağlar oluştururlar. Gün boyunca, diğer erkekleri uzak tutmaya çalışan baskın bir erkek tarafından yönetilen 4 veya 5 dişi ve genç daha küçük gruplara ayrılırlar. Ancak Hamadryas Baboon, yaklaşık 12 dişi ve tek bir alfa erkekten oluşan çok daha küçük gruplarda yaşıyor. Babunlar, korunmak için birlikte yaşarlar ve özellikle açıkta olduklarında, sürekli olarak tehlikeli avcıları ararlar. Bir tehdit tespit edilirse, yüksek sesle havlar çıkarırlar ve erkekler saldırmak için koşarken, dişiler ve gençler ağaçların güvenliğinde kaybolurlar. Babunlar birbirleri arasında vokal çağrıları, yüz ifadeleri ve hatta kuyruklarıyla sinyal gibi çeşitli farklı yollarla iletişim kurarlar.

Babun Üreme ve Yaşam Döngüleri

Babunlar tüm yıl boyunca ürerler ve sıkı bir üreme mevsimi olmamasına rağmen, yılın belirli zamanlarında (konuma bağlı olarak) çiftleşme ve doğumlarda zirveler olur. Bir dişi çiftleşmeye hazır olduğunda, alt gruplarının baskın erkeği şiddetle çiftleşme hakkını savunacak, ancak çabalarına rağmen dişi Babunlar, hayatları boyunca gruptaki çok sayıda erkekle çiftleşecek. Yaklaşık 6 ay süren bir gebelik döneminin ardından dişi Babun, anında kürküne tutunan ve ona tutunan tek bir bebek doğurur. Doğduklarında, genç Babunlar ebeveynleriyle zıt renklere sahiptir ve yaklaşık iki ay sonra yetişkin kürklerini değiştirip büyütene kadar birlikler tarafından tolere edilirler. Genç dişiler anneleriyle kalırlar ve ikisi genellikle yaşamları boyunca çok yakın bağlar kurarlar, oysa erkekler gruptan kovulur ve kendilerini başka bir gruba denemek ve kanıtlamak zorunda kalırlar.

Babun Diyeti ve Avı

Babun, hem bitki maddesini hem de küçük hayvanları çok çeşitli yediği bilinen omnivor bir hayvandır. Meyveler, tohumlar, sert kökler ve çiçekler, böcekler, yumurtalar, kertenkeleler ve kemirgenlerle birlikte diyetlerinin büyük bölümünü oluşturur. Ancak büyüklükleri ve güçleri aynı zamanda bazen genç Gazeliler gibi daha büyük avları avlayıp öldürdükleri anlamına da gelir. İnsan yerleşimlerinin doğal yaşam alanlarına tecavüz ettiği bölgelerde, Babunların ekin tarlalarına baskın yaptıkları da biliniyor, bu da onları genellikle zararlı olarak görülmelerine neden oluyor. Babunların, bitki örtüsünü öğütmek için mükemmel olan bir dizi büyük, düz azı dişleri olan insanlara çok benzeyen dişleri vardır ve fazla yiyecekler daha sonra saklanmak üzere esnek yanak poşetlerinde saklanabilir.

Babun Yırtıcıları ve Tehditleri

Büyüklükleri ve hayatlarının çoğunu yerde geçirdikleri gerçeğinden dolayı, doğal yaşam alanları boyunca sayısız avcı tarafından avlanırlar. Aslanlar, Leoparlar ve Çitalar gibi yaban kedileri, daha küçük ve daha savunmasız gençleri avlayan büyük Pythons, African Wild Dogs ve Birds of Prey ile birlikte Babun’un en yaygın avcılarıdır. Ancak insanlar, genellikle et için avlanıp öldürüldükleri ve hatta onları mahsullerinden korkan onları zararlı olarak gören çiftçiler tarafından vuruldukları için Babunlar için en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Yine de sayıları, tarım için ormansızlaşmaya veya otlatma ve büyüyen insan yerleşimleri için arazinin temizlenmesine maruz kalan bir zamanlar geniş olan doğal yaşam alanlarının kaybından en çok etkileniyor.

Babun İlginç Gerçekler ve Özellikler

Babunlar, geceleri uyumak için ağaçların güvenliğine çekilse de, hayatlarının neredeyse tamamını yerde geçirirler ve yiyecek ve su arayışı için evlerinde dolaşırlar. Günde kilometrelerce yürüdükleri ve sadece öğle güneşinden çıkmak için gölgede durdukları biliniyor ve şafak ile alacakaranlık arasında dört milden fazla seyahat edebiliyorlar. Diğer birçok primat gibi, Babunlar da birbirlerinin kürklerinden parazitleri, ölü derileri ve kiri toplayarak sosyal tımar işine katılırlar. Bu sadece birlik içindeki sosyal bağları güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda bireyin statüsünü de vurgular; tımar edilen Babun, birlik içinde onları tımar eden kişiden daha yüksek bir statüye sahiptir. Dışardan erkeklerin birliğe kabul edilebilmesi için, o daha sonra diğerleri tarafından kabul edilene kadar dişilerden biriyle ilişki kurmaları gerekir. Bu süreç aylar sürebilir, ancak çiftin genellikle ömür boyu sıkı arkadaş oldukları bilinmektedir.

İnsanlarla Babun İlişkisi

Babunlar, doğal yaşam alanları boyunca artan insan popülasyonlarına dikkat çekici derecede iyi adapte oldular, ancak ekinlere sık sık baskın yapmaları, çiftçiler tarafından zulüm görmelerine neden oldu. Aynı zamanda kendi bölgelerinin pek çok yerinde yaban eti olarak avlanmakta ve yenmektedirler, ancak onlar için en büyük soruna, azalan habitatları neden olmaktadır. Geniş orman alanları her gün tarıma yer açmak veya tropikal keresteleri kesmek için temizleniyor, bu da Babunların ağaçlarda güvenle uyuyabilecekleri daha az alana sahip olduğu anlamına geliyor. Arazi, otlatma için hayvancılığa dönüştürüldükçe veya büyüyen yerleşim yerlerinin genişletilmesi için kullanıldıkça, çayırlar da küçülüyor.

Babunların Koruma Durumu ve Bugünkü Hayatı

Bugün, dört Babun türü, IUCN tarafından yakın gelecekte vahşi doğada nesli tükenecek bir tür olarak en az endişe verici bir tür olarak listelenmiştir. Gine Babunu, Tehdit Altında Bir tür olarak listelenmiştir. Bununla birlikte, hala nispeten yaygın olmasına rağmen, avlanma ve habitat kaybına bağlı olarak tüm türlerde popülasyon sayıları düşmekte ve belirli bölgelerdeki popülasyonlar hızla birbirinden giderek daha fazla izole edilmektedir. Ekosistemin bakımında hayati bir rol oynadıkları Afrika’nın birçok milli parkında ve rezervinde bulunurlar.

B ile başlayan 100 hayvanı görüntüleyin


Babun SSS (Sıkça Sorulan Sorular)

Babunlar otobur mu, etobur mu yoksa omnivor mu?

Babunlar Omnivorlardır, yani hem bitkileri hem de diğer hayvanları yerler.

Babunlar hangi Krallığa aittir?

Babunlar Kingdom Animalia’ya aittir.

Babunlar hangi sınıfa aittir?

Babunlar Mammalia sınıfına aittir.

Babunların hangi filumuna ait?

Babunlar filum Chordata’ya aittir.

Babunlar hangi aileye aittir?

Babunlar, Cercopithecidae ailesine aittir.

Babunlar hangi düzene aittir?

Babunlar, Primatlar takımına aittir.

Babunların ne tür örtüleri vardır?

Babunlar kıllarla kaplıdır.

Babunlar hangi cinse aittir?

Babunlar, Papio cinsine aittir.

Babunlar nerede yaşıyor?

Babunlar Afrika ve batı Arabistan’da yaşar.

Babunlar ne tür bir habitatta yaşar?

Babunlar çayırlarda, kayalık çöllerde ve yağmur ormanlarında yaşarlar.

Babunların bazı avcıları nelerdir?

Babunların yırtıcıları arasında aslanlar, leoparlar ve Afrika vahşi köpekleri bulunur.

Babunların kaç bebeği var?

Bir Babun’un sahip olduğu ortalama bebek sayısı 1’dir.

Babunlarla ilgili ilginç bir gerçek nedir?

Babunlar günde dört milden fazla seyahat edebilir!

Babun’un bilimsel adı nedir?

Babun’un bilimsel adı Papio’dur.

Bir Babun’un ömrü ne kadardır?

Babunlar 15 ila 40 yıl yaşayabilir.

Bebek Babun’a ne denir?

Bebek Babun’a bebek denir.

Kaç tane Babun türü var?

5 Babun türü vardır.

Babun için en büyük tehdit nedir?

Babun için en büyük tehditler avlanma ve habitat kaybıdır.

Babun için başka bir isim nedir?

Babun’a ayrıca zeytin babun, sarı babun, Gine babun, chacma babun veya hamadryas babun da denir.

Bir Babun ne kadar hızlıdır?

Bir Babun, saatte 48 km hıza kadar seyahat edebilir.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required